کول سیمانی ، کول چاه، کول بتنی و.. قطعه ی پوشیده شده از بتن است که در کانال ها، قنات ها و همچنین چاه ها به کار برده میشود. عمده ی کاربرد کول بتنی در چاه های آب و فاضلاب می باشد.دلیل استفاده از کول بتنی در چاه ها ، آسودگی خاطر بابت عدم فرسایش تدریجی چاه و ریزش خاک چاه می باشد.
کول چیست؟
کول چاه ،قطعه ای ساخته شده از ملات سیمان یا بتن است که به منظور حفظ و جلوگیری از ریزش چاه مورد استفاده قرار میگیرد.این کول ها که توسط مقنی در میله ی استوانه ای چاه و همچنین انباره چاه جایگذاری میشوند و در انواع و شکل های مختلفی تولید و عرضه میشوند.
گوم چاه ، دس (دوس) ،کلاف چاه ،گنگ سیمانی ، حلقه چاه ، حلقه بتنی ، دایره بتنی، دایره سیمانی ، پالانه چاه، گلویی چاه و… از نام هایی هستند که در نقاط مختلف ایران ، برای کول سیمانی بکار برده می شود.
از انواع کول چاه میتوان به کول میله، کول انباری،کول ابرویی،کول تخم مرغی و کول بادامی شکل، اشاره کرد. در این میان کول میله در میله ی استوانه ای چاه استفاده میشود و بقیه کول ها همگی در انباره چاه به کار برده میشوند.
کول میله در سایز های پشت در پشت مختلف ۶۰، ۷۰، ۸۰، و …به بالا تولید میشود که با توجه به اندازه ی قطر چاه کنده شده،سایز های مختلف آن قابل تولید و عرضه هستند.
کول های انباری در زهکشی چاه نیز کاربرد دارند و با چیدمان خاصی در انباره قرار می گیرند. کول های انباری نیز بسته به نیاز مشتریان در سایز های متفاوتی از جمله ۵۰۹۰، ۶۰۱۲۰، ۶۰۱۰۰، ۸۰۱۲۰، ۸۰*۱۴۰ تولید میشوند. در این بین از انواع کول چاه کول انباری ۵۰ در ۹۰ و همچنین کول میله ی ۸۰ بیشترین کاربرد را دارند.
از مرسوم ترین کول های انباری و مورد استفاده کول انباری تخم مرغی ۵۰ در ۹۰ می باشد؛ به دلیل کوچک بودن و اینکه راحت تر میتوان داخل چاه جایگذاری کرد این کول بسیار مورد توجه مغنی ها و کارفرمایان می باشد.
ابعاد کول انباری ۵۰ در ۹۰ همانند شکل دارای ارتفاع پشت در پشت ۹۰ و عرض شکم آن بین ۵۰ تا ۵۵ سانتیمتر می باشد که ضخامت آن ۴ تا ۵ سانتیمتر و ارتفاع آن از ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر بسته به ابعاد کول متغیر می باشد.
موارد استفاده این نوع کول های انباری عمدتا در قسمت کانال های شهری و زیر زمینی و یا انباره های چاه آب و فاضلاب استفاده می گردد.
کول چاه یا حلقه چاه
حلقه ی چاه قطعه ای سیمانی است که بیشترین کاربرد را در چاه ها جهت جلوگیری از ریزش چاه و یا محافظت از چاه دارد. حلقه ی چاه سایز های متفاوتی دارد و طی مراحل مختلفی تولید و مورد استفاده قرار میگیرد. در مرحله اول به ساخت ملات پرداخته و سپس درون قالبهایی گرد و بیضی شکل تسمه و یا میلگرد قرار میدهند و ملات ساخته شده را درون آن ریخته و آنها را شکل دهی میکنند و پس از خشک شدن، آنها را به مشتریان تحویل میدهند.
حلقه ی چاه گرد همان حلقه ی میله است که در قسمت عمودی قرار میگیرد و دیگری حلقه ی چاه بیضی شکل است که حلقه ی انباری نامیده میشود در انباره ی چاه جهت هدایت سریع و راحت آب کاربرد دارد. این حلقه ها بسته به اندازه چاه و نیاز مشتریان در اندازه و سایز های مختلف تولید میشوند و در اختیار مشتریان قرار میگیرد.
کاربرد های کول سیمانی
در هر جایی که نیاز باشد تا از ریزش چاه یا خاک جلوگیری شود کول مورد استفاده می باشد. عمده استفاده این موارد در چاه هاب آب و فاضلاب، سازه نگهبان و کانال های آب می باشد.
اما به ندرت از کول های سایز کوچک برای جایگذاری در فضای سبز پلکانی کنار خیابان ها و زیبا سازی با استفاده از کاشت گل در کول ها نیز استفاده می گردد.
انواع کول سیمانی
از انواع کول بتنی می توان کول میله، کول انباری، کول میله دوتیکه، کول انباری دوتیکه، کول تخم مرغی و…را نام برد. هرکدام از کول های نام برده شده جهت کاربرد متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرند.
1. کول میله
اشکال کول های میله به صورت دایره ای شکل می باشد که مقصود از اندازه کول؛ اندازه پشت در پشت این دایره سیمانی می باشد.
ضخامت این نوع کول بین 4 تا 5 سانتیمتر و ارتفاع آن بین 23 تا 25 سانتی متر می باشد.
در چاه ها ی آب و فاضلاب، کول میله و کول انباری چاه بیشترین کاربرد را دارند. کول بتنی میله، گرد می باشد و در میله ی چاه به کار برده می شود. این کول بتنی در سایزهای ۶۰، ۷۰، ۸۰ و… به بالا تولید می شود و بنا به اندازه ی میله ی چاه و سفارش مشتریان عرضه میگردد
2. کول انباری
کول انباری در انباره ی چاه که اتاقکی در کف چاه می باشد مورد استفاده قرار می گیرد.کول انباری نیز در سایز های مختلفی وجود دارد و معمولاً در بین آن ها کول انباری ۵۰*۹۰ کاربرد بیشتری دارد.
اشکال کول های انباری به صورت تخم مرغی کف تخت یا کف نیمگرد می باشد به اندازه کوچکتر بیانگر بیشترین عرض کول و اندازه بزرگتر بیانگر طول کول می باشد ضمن اینکه ارتفاع آن بین 23 تا 25 سانتیمتر می باشد و ضخامت این نوع کول نیز بین 4 تا 5 سانتیمتر می باشد.
کول سیمانی میلگردی چیست؟
در حالت عادی کول سیمانی با استفاده از تسمه مسلح می گردد. یعنی در جداره های کول دو تا سه تسمه فلزی تعبیه می گردد. اما در بعضی از موارد که قرار است کول سیمانی مورد نظر نیروی بیشتری را تحمل کند کول می بایست با دو تا سه میلگرد سایز ۵.۵ تا ۶.۵ مسلح گردد تا مقاومت بیشتری از خود نشان دهد.
عمده استفاده کل های میلگردی از نوع میله کول های میله سایز ۱۰۰، ۱۱۰، ۱۲۰ و ۱۳۰ به بالا می باشد چرا که قطر بالای این کول ها باعث می شود بیشتر آسیب پذیر باشند لذا استفاده از میلگرد بیشتر توصیه می شود تا استفاده از تسمه.
همچنین کول های انباری سایز بالا از جمله کول انباری ۸۰ در ۱۲۰، ۸۰ در ۱۴۰، کول های دو تیکه ۱۴۰ و… با توجه به درخواست کارفرماها و نیروی وارده به کول میلگردی ساخته می شوند.
شایان ذکر است که به دلیل قیمت بالای میلگرد. قیمت کول میلگردی به مراتب بالاتر از کول تسمه ای می باشد.
برای آشنایی بیشتر با انواع کول سیمانی ، ویدئوی زیر را ببینید :
کلاف چاه
کلاف چاه، همان حلقه ی سیمانی یا بتنی است که سبب افزایش عمر چاه و همچنین استحکام چاه میشود. کلاف چاه در انواع مختلفی از جمله کلاف میله ،کلاف انباری،کلاف تخم مرغی و…تولید میشوند که هرکدام کاربرد متفاوتی دارند.
نامگذاری کول
کلاف بتنی چاه، حلقه سیمانی، حلقه بتنی ، دایره بتنی، دایره سیمانی ، پالانه چاه، گوم چاه، گلویی چاه و… همگی نام های دیگری از “کول سیمانی یا بتنی چاه” هستند که در شهرها و اقشار مختلف مردم برای این کالا استفاده می گردند. در بعضی از اقشار نام کول انباری و کول میله متفاوت می باشد و برای هر یک نام جداگانه ای استفاده می گردد.
کول چاه چطور ساخته می شود؟
در مرحله اول به ساخت ملات پرداخته و سپس درون قالبهایی گرد و بیضی شکل تسمه و یا میلگرد قرار میدهند و ملات ساخته شده را درون آن ریخته و آنها را شکل دهی میکنند و پس از خشک شدن، آنها را به مشتریان تحویل میدهند. کولی چاه گرد همان حلقه ی میله است که در قسمت عمودی قرار میگیرد و دیگری حلقه ی چاه بیضی شکل است که کولی انباری نامیده میشود در انباره ی چاه جهت هدایت سریع و راحت آب کاربرد دارد.این حلقه ها بسته به اندازه چاه و نیاز مشتریان در اندازه و سایز های مختلف تولید میشوند و در اختیار مشتریان قرار میگیرد.
کول گذاری چاه چطور انجام می شود؟
کول گذاری چاه یا در هنگام فرسوده شدن چاه به منظور بازسازی قسمت های آسیب دیده انجام میشود و یا در هنگام حفر چاه صورت می گیرد که در واقع بهترین زمان کول گذاری برای چاه نیز همین می باشد، زیرا از تخریب و امکان ریزش چاه در آینده جلوگیری میکند.
کول گذاری چاه به این صورت است که ابتدا کول های بیضی شکل که به اصطلاح کول انباری نامیده می شود به صورت ردیفی در کف انباره ی چاه قرار میگیرد و بر روی آنها به صورت برعکس کول های انباری دیگر را تا رسیدن به سقف قرار میدهند، در واقع آنها را به صورت شبکه ای قرار می دهند. سپس کول های میله دور چاه قرار می گیرد. نحوه صحیح کول گذاری مهم است و این عملیات حتماً باید توسط مقنی صورت گیرد
معمولا سلیقه کارفرما یا مقنی در اینکه کدامیک از ابعاد کول را انتخاب کند تفاوت دارد.
عمده استفاده کول انباری ۵۰ در ۹۰ می باشد. حال اگر ابعاد انباری حفر شده دارای عرض ۱.۳ متر و ارتفاع ۱.۸ متر باشد دو عدد کول پایین کنار هم قرار می گیرد و یک عدد بالا اما اگر انباری ۲ در ۲ حفر گردد سه کول انباری پایین و دو عدد کول بالای آنها چیده می شود. حال اگر ابعاد انباری ۲.۵ در ۲.۵ یا بالاتر باشد کول گذاری هم عوض میشود
قیمت کول سیمانی چاه
درواقع قیمت کول چاه، مقدار ثابتی نیست و هر کول بسته به شرایط خصوصیاتی که در آن به کار گرفته شده است قیمت متفاوتی خواهد داشت.به عنوان مثال کیفیت مصالح به کار رفته در کول از جمله موارد حائز اهمیت است، زیرا هرچه مرغوبیت این مواد بالاتر باشد استحکام کول نیز بیشتر خواهد بود.و هرچه مواد با کیفیت تر باشند بدیهی است قیمت کول بالاتر میرود.
انواع کول کاربردی چاه، کول میله و کول انباری می باشند که هرکدام جداگانه قیمت متفاوتی خوهند داشت.
عامل دیگری که در قیمت کول سیمانی موثر است این است که کول سیمانی به تسمه ی فلزی مسلح شده است یا میلگرد.به دلیل قطور تر بودن میلگرد نسبت به تسمه ی فلزی، استحکام بیشتری را در کول ایجاد میکند و بالا بودن قیمت میلگرد نسبت به تسمه ی فلزی سبب گران تر بودن کول سیمان دارای میلگرد می باشد.
برای مقاومسازی بیشتر و یا کیفیت بهتر کول، معمولاً طبق سفارشات مشتریان آن را با میلگرد مسلح می کنند تا در مسیر های طولانی دچار شکستگی نشود.همواره قیمت کول مسلح به میلگرد مسبت به تسمه فلزی بالاتر خواهد بود.
مهمترین عاملی که در قیمت کول چاه، موثر است سایز کول است چرا که سایز کول بیان کننده ی میزان مواد به کار گرفته شده در کول است و به نسبت سایز قیمت کول چاه متفاوت خواهد بود.
بارگیری کول
از دغدغه های اصلی خرید کول سیمانی در تهران بارگیری و جابجایی کول می باشد. چرا که در حالت کلی کول محصولی سبک بار ولی حجیم به حساب می آید و این مسئله باعث می شود هزینه حمل و نقل کول سیمانی برای کارفرمایان بالاتر برود.
از این رو برای اطلاعات بیشتر مقدار کولی که در یک خاور یا نیسان جای میگیرد در زیر آورده شده است.
*متراژ کول میله ۷۰ قابل جایگذاری در یک خاور بین ۱۸ تا ۲۳ متر و یک نیسان بین ۸ تا ۱۰ متر می باشد.
*متراژ کول انباری ۵۰ در ۹۰ قابل جایگذاری در یک خاور بین ۲۲ تا ۲۵ متر و یک نیسان بین ۱۰ تا ۱۲ متر می باشد.
*متراژ کول میله ۹۰ قابل جایگذاری در یک خاور بین ۹ تا ۱۲ متر و یک نیسان بین ۴ تا ۵ متر می باشد.
*متراژ کول انباری ۶۰ در ۱۲۰ کف تخت قابل جایگذاری در یک خاور بین ۱۳ تا ۱۶ متر و یک نیسان بین ۵ تا ۸ متر می باشد.
سایز کول مناسب برای چاه آب یا فاضلاب
از عمده مسائلی که کارفرمایان با آن بر می خورند این است که چه سایز و اندازه قطر کولی را برای حلقه چاه میله انتخاب کنند.
مسئله حائز اهمیت این است که قطر کول چاه می بایست ده سانت از قطر دهنه چاه حفر شده کمتر باشد. قطر دهنه چاه مناسب برای چاه آب یا فاضلاب بسته به نوع زمین متفاوت می باشد اما ۹۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر قطر مطلوب می باشد. اما در اکثر موارد مغنی ها قطر چاه را ۸۰ حفر می کنند.
صادرات کول
به دلیل مناسب بودن قیمت مصالح در ایران و همچنین کیفیت مناسب و مورد قبول کول های کارگاه تولیدی خلیج فارس؛ سالانه تعداد زیادی از انواع کول های تولیدی به کشورهای همسایه از جمله عراق، افغانستان، ارمنستان و… صادر می گردد.
شرکت های بازرگانی و تمامی عزیزانی که قصد خرید و صادر کردن کول سیمانی را دارند می توانند با ما در تماس باشند.
کول ترابی ، تولیدکننده کول سیمانی در اندازه های مختلف با کیفیت بالا
✵ تولید و فروش مستقیم کول میله چاه
✵ تولید و فروش مستقیم کول انباری چاه
برای اطلاع از قیمت کول بتنی و مشاوره پیش از خرید کول سیمانی ، با ما تماس بگیرید :